Курка на солі: простий забутий рецепт ніжною соковитою курочки
Словами не передати, яка вона дивна на смак виходить соковита, ніжна, з апетитною рум’яною скоринкою – спробувати приготувати точно варто. Тим більше, що буде потрібно всього два інгредієнти. І, до речі, якщо у вас є син-студент, що живе в гуртожитку або донька, яка тільки що вийшла заміж, а господиня поки з неї погана – то цей рецепт вже точно варто взяти на озброєння, оскільки курка, приготована за цим способом, виходить навіть у мого тринадцятирічного сина.
Рецепт, до речі, я «потягла» з однієї книжки авторства Дар’ї Донцової. Мало хто знає, що ця письменниця не тільки детективні історії вигадує, але чудово готує практичні страви за старим, перевіреним, ще радянськими рецептами. Донцова частенько «вставляє» в оповідання той чи інший цікавий рецептик – «курка на солі» саме з цієї «опери».
Найголовніше в цьому рецепті, що подобається саме мені, так це те, що курка запікається цілком, без витрати часу на розруб птиці. Так що коли наступного разу підете в магазин – придбайте зайву курячу тушку і пачку простий, не йодованої солі середнього помелу – Дар’я Донцова рекомендує саме таку. У нас не йодованої солі в супермаркеті не виявилося – я купила йодовану. Чесно, я особливої різниці не помітила – але кажуть, що йодований продукт трохи гірчить. Результат з йодованою сіллю був чудовий, як і з йодованою. По солі всі.
Далі про курку: вибираючи тушку в магазині, віддайте перевагу свіжої, охолодженої курці, а не замороженою. Птицю виберете «красиву», без жодних пошкоджень, з рівним забарвленням шкіри і бажано побільше. Чим більше курка – тим соковитіше вона буде, та й м’яса на ній, як ні крути, більше. Зараз в магазинах таке розмаїття – краще, якщо це буде бройлер, він готується швидше.
http://www. dunayskiy. com/public/upload/files/large_1. jpg
Що знадобиться ще?
Посуд – з високими бортиками, наприклад, сковорода – сотейник великих розмірів, або деко з високими бортиками, не дуже великий, але і не маленький, щоб шар солі вийшов у кілька див.
Спосіб приготування простий до неподобства:
1. Беремо відповідну ємність (сковорідку, сотейник, форму), насипаємо туди сіль і рівномірно розподіляємо по поверхні;
2. Тушку курки помити, підсушити серветкою, ніжки зв’язати між собою «шнурочком» з фольги. Якщо ваша духовка «агресивна», то на кінчики гомілок і крилець надіньте «шапочки» з фольги, щоб вони не підсохли під час готування.
3. Покладіть курку на сіль і відправте в гарячу духовку. Все, більше нічого не треба!
http://image2. thematicnews. com/uploads/images/00/00/45/2017/10/25/bed877b73b. jpg
Час приготування такої курки – 45-60 хв при 180 градусах, в залежності від розміру вашої курки і властивості духової шафи. На виході ви отримаєте чудове кушание, яке съестся в один присід! При цьому відсутність маринадів дуже добре позначається на смаку курки, і є її можна всім, навіть тим, хто на дієті.
Чому сіль дає такий ефект? Дуже просто. При нагріванні сіль починає «діставати» зайву вологу з шкіри – та стає сухою, піджареної, і, як пекарська папір, «обійме» поверхню курки. М’ясо при цьому залишиться соковитим. І не бійтеся, що курка буде пересоленой – не буде, перевірено.
http://2. bp. blogspot. com/-sh9-ovREyOg/Uv3Y6wE5rJI/AAAAAAAAAR8/I2Qu5rHJH0Q/s1600/DSCN4728. JPG
Маленький рада: коли дістанете готову курку, дайте їй трохи охолонути і перекладіть на блюдо наступним чином: ні в якому разі не тягніть за ніжки або крильця, ви просто їх вирвіть. Візьміть курку «під мишки» і акуратно, в горизонтальному положенні, перекладіть на тарілку. У готової птиці дуже багато соку – він може витекти, є ризик обпектися. Приємного апетиту!